top of page

Een carrièreswitch maken tijdens corona: doen of niet?

De coronacrisis zorgt bij heel wat werknemers en zelfstandigen voor verhelderende, professionele inzichten. Wie niet tevreden is over zijn of haar carrière overweegt steeds vaker een carrièreswitch. Goede timing of niet?


Uiteenlopende redenen

Of je nu nood hebt aan een nieuwe professionele uitdaging, een betere werk-privébalans of niet langer als een stresskip in de ratrace wil meelopen… wie een carrièreswitch overweegt heeft daar vaak uiteenlopende redenen voor. Covid-19 heeft deze mogelijke argumenten trouwens wat scherpgesteld. De verplichte pauze tijdens de eerste lockdown en de voordelen van het verplichte telewerk doen heel wat werknemers kritisch stilstaan bij hun huidige professionele loopbaan.

Wie ontevreden is over zijn of haar job kijkt uit naar een andere job… of een andere carrière. Maar zou je wel een carrièreswitch maken in deze onzekere tijden van corona? En waar moet je rekening mee houden?

Wees voorbereid én eerlijk

Welke beslissing je ook neemt: bereid je goed voor en wees vooral eerlijk met jezelf. Deze 3 vragen helpen je bij het maken van de juiste keuze.

1. Wil ik echt wel een andere job(functie)?

Probeer voor jezelf uit te maken of het de jobinhoud of werksfeer is die je ongelukkig maakt of eerder de omstandigheden waarin je je job nu moet uitoefenen. Weet dat coronamaatregelen zoals social distancing en verplicht telewerken slechts tijdelijk zijn. Heb je het helemaal gehad met het type job dat je uitoefent of zie je geen toekomst meer in je beroepssector? Dan kan een doordachte carrièreswitch een professionele gamechanger zijn.

2. Hoe kies ik mijn nieuwe carrière?

Een nieuwe carrière kies je niet zomaar. Laat je begeleiden door een professionele jobcoach en ontdek welke job écht bij je persoonlijkheid past.

Annemie Bergen, oprichtster van Op en Top Coaching, loopbaanbegeleidster bij Diaspoor en HR Consultant bij A Priori: "Loopbaanbegeleiding daagt mensen uit om hun oogkleppen af te zetten en om heel bewust stil te staan bij zichzelf en de professionele weg die men wil volgen. Een jobcoach kan je tijdens dit proces met de nodige tools professioneel begeleiden. Sommigen zoeken uitdaging en willen een beter zicht krijgen op hun vaardigheden en talenten. Anderen voelen zich niet meer gelukkig in hun job maar kunnen de vinger niet op de wonde leggen of vinden de combinatie werk-privé steeds moeilijker. Ik raad hen aan om hun blik op de arbeidsmarkt te verruimen en weloverwogen keuzes te maken. Je job maakt nu eenmaal een belangrijk deel uit van wie je bent.”

Zoek je inspiratie? Bekijk dan zeker de lijst met knelpuntberoepen, misschien staat jouw droomjob hier wel tussen? De digitalisering van de arbeidsmarkt zorgt eveneens voor interessante mogelijkheden. Heb je digitale vaardigheden of wil je ze graag aanleren? Dan ligt de vacaturemarkt helemaal voor je open.

Ook andere sectoren schreeuwen om gemotiveerde en getalenteerde collega’s. Wedden dat jouw persoonlijke vaardigheden en unieke talenten jou een boeiende, futureproof carrière kunnen opleveren?

3. Heb ik financiële reserve en kan ik om met de mogelijke gevolgen?

Ben je helemaal klaar om de grote sprong te wagen? Check dan eerst of je het financieel wel aankunt. De kans bestaat dat je een tijdje werkzoekend zult zijn en dat je beginnersloon misschien wat lager zal liggen dan nu. Zie je het vooral als een investering in jezelf en kies je voor je geluk? Laat je dan vooral niet van de wijs brengen en ga, ondanks de coronacrisis, voor de carrièreswitch die je wél gelukkig maakt!

Annemie Bergen: “Ik merk dat de arbeidsmarkt opnieuw is beginnen opleven. Dit in tegenstelling tot het voorjaar van 2020, toen verschillende vacatures geannuleerd werden als schrikreactie op de coronacrisis. Mensen hoeven zich dus niet geremd te voelen om te solliciteren. Er zijn heel uiteenlopende werkgevers en vacatures die wachten op de perfecte match met kandidaten."bron : Jobat 3/3/21 & Annemie Bergen

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page