top of page

Minder aanwervingen én minder ontslagen in 2020

De coronapandemie heeft de mobiliteit op de arbeidsmarkt serieus teruggeschroefd. Vorig jaar werden er gemiddeld 20 % minder contracten van onbepaalde duur getekend in vergelijking met 2019. Niet enkel het aantal aanwervingen kende een dalende trend, ook het aantal ontslagen ging in dalende lijn. Deze ‘stilstand’ zal echter niet blijven duren, zeker niet wanneer de steunmaatregelen wegvallen. De coronacrisis zet mensen aan het denken over hun loopbaan en de kans is reëel dat zij besluiten een andere weg in te slaan. Bovendien heeft de coronacrisis ook een zware impact op bepaalde bedrijven, die zich misschien genoodzaakt zullen zien om over te gaan naar collectief ontslag.

Corona zet loopbaan in perspectief Een crisis is een tijd van reflectie. Heel wat medewerkers gaan nadenken over wat ze belangrijk vinden. Waar zien ze zichzelf in de toekomst? Welke richting willen ze geven aan hun loopbaan? En sommigen zullen besluiten (of al besloten hebben) dat ze beter kunnen vertrekken en een nieuwe weg inslaan. Hierbij kunnen loopbaancheques een interessante optie zijn voor de medewerkers. Dan kunnen ze in een erkend loopbaancentrum onder begeleiding ontdekken hoe ze zich verder professioneel willen ontwikkelen.

Outplacement bij collectief ontslag Bij een collectief ontslag moeten werkgevers de getroffen medewerkers een outplacement aanbieden. Jammer genoeg bestaat er nog vaak een verkeerde perceptie van outplacement. Het is meer dan een reeks klassikale sessies waarbij je medewerkers leren een CV op te stellen. Het is een professionele ondersteuning van A tot Z voor de verdere uitbouw van de loopbaan.

Outplacement bij individueel ontslag Bij een individueel ontslag is de werkgever ook in een aantal gevallen verplicht om outplacement aan te bieden. 30 weken opzeg volstaan reeds om recht te hebben op outplacement.

Vrijwillig outplacement aanbieden Zelfs als er geen sprake is van collectief ontslag, kan je als werkgever een ontslagen medewerker op vrijwillige basis ontslagbegeleiding aanbieden. Als werkgever heb je daar ook baat bij. Je toont dat je wil investeren in je medewerkers en een goede band behouden, en dan is de kans is groot dat je medewerker ooit terugkeert naar je organisatie. Uit een onderzoek van Acerta blijkt trouwens dat een kwart van de werknemers een terugkeer naar hun ex-werkgever overweegt. Wanneer de werkgever contact onderhoudt, dan verdubbelt dat percentage zelfs.


Bron : ACERTA : 3 febr 2021, Magda Duerinckx

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page