top of page

Dit zijn de grootste irritatiebronnen op het werk en zo kom je ervan af.

Slechtwerkende technologie

Je laptop die vastloopt, traag internet en een haperende mailbox: volgens een studie van Samsung bij Britse bedrijven kosten deze technologische problemen ons elke dag gemiddeld 27 minuten. Goed voor een tijdsverlies van bijna twee uur per week!

Luidruchtige collega’s

Naast techno-stress blijken ook collega’s vaak een irritatiebron. Vooral vervelende geluiden, gesmak tijdens het eten en luide privé-telefoontjes werken danig op de zenuwen. Wie denkt dat vooral de oudere generatie zich stoort aan lawaaimakers op het werk vergist zich. Twintigers en dertigers ergeren zich het meest aan hun luidruchtige collega’s.

Deadlines niet respecteren

Stiptheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke waarden op de werkvloer. Meer dan de helft van de werknemers ergert zich blauw aan collega’s of leveranciers die gemaakte afspraken niet naleven.

Overmatig mailen

Dat een overvolle mailbox niet bevorderlijk is voor je stressniveau weet iedereen. Niets vervelender dan nutteloze mails. Een op de vier werknemers stoort zich aan collega’s die hun vragen per mail stellen, ook al zitten ze vlakbij.

Te laat komen

Overslapen, trein gemist of vast in de file? Wat de reden ook is, laatkomers kunnen doorgaans op weinig begrip rekenen. Ook te laat het vergaderlokaal binnenstappen wordt niet gewaardeerd.

Fouten niet toegeven

We maken allemaal weleens fouten. Daar is niets mis mee, op voorwaarde dat je ook mea culpa durft slaan. Het niet kunnen toegeven van fouten staat hoog in de irritatielijst.

Rommel

Borden met etensresten op het bureau van je buurman, vuile glazen in de keuken… Ook aan rommel op het werk hebben we een grote hekel.

Veelvuldige rookpauzes

Neemt je rokende collega ieder uur een sigaret-break terwijl jij naarstig doorwerkt? Dan is ook dat voor velen een belangrijke irritatiebron.

Roddelen

Een op de drie werknemers stoort zich aan kwaadsprekerij op het werk. Toegegeven, we doen het allemaal weleens. Maar roddelen is nefast voor de werksfeer én hyper besmettelijk. Voor je het goed en wel beseft beland je in een negatieve klaag- en roddelcultuur waar je maar moeilijk uitgeraakt.

Lange vergaderingen

Urenlange meetings met eindeloze PowerPointpresentaties: we weten intussen allemaal dat ze compleet zinloos zijn. Vooral 50+ers hebben er een hekel aan.

Slechte koffie

Een kopje koffie na de ochtendlijke file: nét wat je nodig hebt. Als het lekkere koffie is, tenminste. Want slappe, smaakloze koffie blijkt een belangrijke bron van ergernis op het werk.

Te koud/te warm

Werken lukt het best in een comfortabele omgeving. De airco die te hard blaast of het zweet dat over je rug parelt: niets vervelender dan een onaangenaam werkklimaat.

Zo pak je je irritatie aan

Neem controle

Onderzoek wijst uit dat een gevoel van onmacht voor stress en boosheid zorgt. Dat komt je werkkwaliteit niet ten goede. In plaats van je neer te leggen bij de situatie, is het slimmer om het probleem aan te pakken. Een gesprek met je leidinggevende is alvast een eerste stap. Spreek je je collega liever zelf aan over zijn storende gedrag? Doe het dan discreet en met de nodige omzichtigheid. Het is immers de bedoeling dat de situatie verbetert en niet escaleert.

Heb geduld

Niet alle problemen zijn in een-twee-drie oplosbaar. Technologische verbeteringen kosten tijd én geld. Een zoveelste computercrash? Vervelend, maar probeer je stress om te buigen tot iets positiefs. Werk eindelijk die telefoontjes af die je al wekenlang uitstelt of pak je rommelige bureaukast aan.

Verbind

Goede werkrelaties zijn belangrijk voor een aangename werksfeer. Toon interesse in je collega’s en leer hen écht kennen. Van een toffe collega verdraag je doorgaans meer dan van een lastige.

Neem stresspauzes

Schiet je stresslevel de hoogte in? Tijd voor een koffiebreak of een kort ommetje rond het kantoorgebouw. Ga op zoek naar manieren om je irritaties te ventileren.

54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page