Misschien overweeg je om van job of werkplek te veranderen maar twijfel je toch. Een gesprek met een professionele loopbaancoach kan duidelijkheid geven. Maar wat mag je nu verwachting van loopbaancoaching en wat mag je verwachten van een professionele jobcoach?
Loopbaanbegeleiding, jobcoaching, carrièrecoaching: er zijn veel verschillende namen voor iemand die je helpt om samen met jou de carrièrekansen en mogelijke loopbaankeuzes door te nemen.
In de kern komt het erop neer dat een loopbaancoach je op een professionele manier ondersteunt in de ontwikkeling van jezelf in je loopbaan. Jij en je persoonlijke ontwikkeling staan centraal. Een goede coach helpt je om je ambities in je werkende leven te bereiken.
Vakkennis versus loopbaanplanning
In veel organisaties en bedrijven krijgen nieuwe medewerkers een 'coach' toegewezen. Meestal is je coach een ervaren medewerker die je begeleidt, die je bijbrengt wat de gangbare werkwijzen en methoden zijn en die zijn ervaring overbrengt. Maar die coach is geen loopbaancoach. Je begeleider op je werkplek is een mentor die je vooral inhoudelijke vakexpertise meegeeft. Hij helpt je om je taken en je job zo goed mogelijk te doen.
Als je een externe loopbaancoach onder de arm neemt dan ligt de focus niet op je huidige job en wat je kan doen om je functie zo goed mogelijk te vervullen, maar wel op jou, je talenten en hoe je die het beste kunt ontplooien.
Wanneer neem je een loopbaancoach onder de arm?
De meeste mensen winnen het advies in van een professionele jobcoach als er een probleem is. Dat 'probleem' kan heel divers zijn: last hebben van de werkdruk, moeilijk grenzen kunnen stellen, geen voldoening meer vinden in het werk, voortdurende conflicten met collega’s of je diensthoofd…
Een goede loopbaancoach werkt samen met jou op een strategische manier aan een oplossing, geeft je inzichten en vertaalt het probleem naar een leerdoel.
Niet iedereen kan bijvoorbeeld omgaan met flexibiliteit die wordt gevraagd. Er zijn mensen die stress krijgen door onzeker (werk)situaties.
Een coach kan je helpen jouw waarde voor de arbeidsmarkt of het bedrijf waarvoor je werkt te ontdekken zodat je meer energie krijgt. Je leert je talenten kennen en erop vertrouwen dat je eigenheid echt een meerwaarde heeft. Maar misschien niet op je huidige werkplaats.
Loopbaancoaching start met doelen en een analyse Een loopbaancoach werkt resultaatgericht. Hij of zij stelt doelen, helpt bij het omgaan van moeilijke situaties op het werk en zorgt voor een aanpak en mindset waardoor je minder stress ervaart. Natuurlijk moet je zelf ook iets doen. Voor een
succesvol loopbaancoachtraject moet je vooral gemotiveerd zijn. Het is belangrijk dat je open staat voor zelfontwikkeling en jezelf wil verbeteren. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen inzicht hebt of krijgt in wie je bent en wat je kunt maar ook wat je wilt. Alleen als je weet welke ambities je hebt kun je ze ook behalen.
Kies de loopbaancoach die bij je past
Er zijn heel veel jobcoaches en loopbaantrainers. Het is belangrijk dat je een coach kiest met een degelijke achtergrond maar ook: dat je een klik hebt met de loopbaancoach.
Een loopbaancoach onderzoekt zoals gezegd niet alleen de mogelijkheden op vlak van je carrière maar helpt je ook te ontdekken wat je echt wil en laat je openbloeien. Daarom moet je je coach volledig vertrouwen en je kunnen openstellen.
Een goede loopbaancoach denkt met je mee op jouw niveau. Dat veronderstelt gelijkwaardigheid. Een coach ondersteunt je, maar neemt niet de leiding. Een goede coach zal je niet vertellen wat je moet doen of hoe je iets moet doen. Vaak doet een mentor dat wél. Maar de succesformule van je twintig jaar oudere collega hoeft voor jou niet de juiste route te zijn.
De enige die weet wat goed voor jou is, ben je uiteindelijk zelf.
Wil je ontdekken of Karel Everaert de geknipte coach is voor jou? Vraag dan nu een gratis Talentsessie aan zodat je kunt beoordelen of jullie een goede match zijn.
Comments